Skip links

O NAMA

S Marijom za Isusa

Duhovni kutak, katolička je evangelizacijska skupina.  Od samog njenog utemeljenja na zajednicu je izlivena karizma meditativne iscjeljujuće glazbe i meditativne molitve za unutarnje iscjeljenje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Kroz proteklih desetak godina, uz njegovanje naše dvije  glavne karizme – stvaralaštvo duhovne glazbe i molitve za unutarnje iscjeljenje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom,  Duhovni kutak razvio je i izdavačku djelatnost, evangelizaciju putem audiovizualnih sadržaja, te specifične formacijske procese – poput Školice Duhovnog kutka. Školica Duhovnog kutka formacijski je program temeljen na idejama prof. Ivančića zapisanih u knjizi Susret sa živim Bogom i idejama teologa Romana Guardinija te osobnih duhovnih iskustava. Školica ima nekoliko modula: za vanjske polaznike, za unutarnju formacije te za srednjoškolce.

Duhovni kutak plod je nezaslužene milosti Božje, njegove strpljivosti i pedagogije. Duhovni kutak želi biti put i svjetlo koje će upućivati na Krista i njegovu zaručnicu Crkvu.

Duhovni kutak ima svoj apostolat u ovome vremenu. Navješćivati Krista, upravo onakvoga kakav on jest, nepromjenjivog, jer kako kaže Božja riječ: „Isus je isti jučer, danas i sutra“ (Heb 13, 8), i to rječnikom i načinom koji je razumljiv ovome vremenu, a koji ništa ne otima od vječne ljepote Istine. Istinu treba navješćivati bez uljepšavanja, jer ona je sama po sebi lijepa i privlačna.

Glazba je nebeski dar koji nas može dovesti do osobnog susreta s Bogom. Osobni susret s Bogom nas vodi do obraćenja, ozdravljenja i predanja Bogu.

Snimajući pjesme u studiju, za vrijeme molitve došla nam je riječ u srce: Ove pjesme su lijek i melem za bolesne duše, duše u agoniji, duše u tami, za duše koje su izranjene i napuštene. Ove pjesme su svjetiljka koja će gorijeti i svojom ljepotom i mojom snagom rastjerati tmine.

Evangelizacija kroz glazbu jest zapravo evangelizacija Ljepotom. Ljepota je transcendental. Ona nam otkriva Boga. Ona je istovjetna sa Istinom i Dobrotom. Svaki susret s nečim lijepim stvara u nama bol. Bol koja uzrokuju čežnju. Upućuje nas prema Nekome. Pokreće nas. Tako  pjesme koje su nadahnute Ljepotom bude u nama bol, čežnju i početak su susreta s Bogom. Svaka autentična ljepota, svaka autentična pjesma prouzrokovat će bol… a bol je početak susreta s Krvavim Jaganjcem.

Autentična duhovna glazba zapravo svakome od nas postavlja Isusovo pitanje:  „Što tražite?“. I tu je sadržano sve: dati odgovor i pokazati Put.

Duhovni kutak od samih svojih početaka zadobio je milost putem meditativne iscjeljujuće pjesme i molitve posredovati Božju ljubav umornima, ranjenima, potrebnima utjehe… Klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom je posebno vrijeme u kojem se može iskusiti da je Isus živ i stvaran.

Molitva je životna potreba. Kako nas uči KKC koji navodi riječi sv. Alfonsa Ligourija: “Tko moli, sigurno se spašava, tko ne moli, sigurno je osuđen.“ (KKC 2744). Stoga je molitva osnovno sredstvo svakog apostolata i kršćanina koji se nada spasenju. Duhovni kutak u svom djelovanju i svojoj formaciji prakticira razmatranje, kršćansku meditaciju, kontemplaciju, molitvu krunice, razne pobožnosti, liturgijske molitve. Također, Duhovni kutak otvoren je karizmatskim darovima i karizmatskom načinu molitve kroz različite darove Duha Svetoga koji se daju na korist Crkvi.

Moliti se može i treba uvijek.

Moliti je uvijek moguće: vrijeme kršćana jest vrijeme uskrsloga Krista koji je s “nama u sve dane” (Mt 28,20), ma kakve bile oluje. Naše je vrijeme u Božjim rukama: Često i žarko moliti moguće je čak i na tržnici ili na šetnji, te također sjedeći u svojoj prodavaonici, bilo kupujući bilo prodajući, pa čak i kuhajući. (KKC 2743)

Naš zaštitnik sv. Josemaria Escriva, primijetio je kako nedostaje dobre kvalitetne katoličke zabave koja je izvrsna prilika za apostolat i promicanje evanđeoskih vrijednosti. Kako je sam rekao: „…žurna je potreba izbjeći da se javne priredbe nađu pred ovom dvojbom: biti glupave ili poganske. Moli Gospodina da bude onih koji će raditi u tom žurnom poslu koji bismo mogli nazvati „apostolatom zabave“. (Put 975)

Apostolat zabave kroz razne audiovizualne sadržaje želi razbiti predrasude o katoliku kao sterilnom, neduhovitom tipu, te kroz razne umjetničke forme i izraze pop kulture nastoji privući ljude Crkvi i duhovnom životu. Duhovitost je odlika svetosti.

Gospodine, daruj mi smisao za humor, daj mi milost razumjeti šalu da upoznam malo sreće u životu i o tome i drugima zborim.“ (sv. Thomas More)

Duhovni kutak putem  raznih članka, blogova, duhovne poezije i drugih pisanih oblika nastoji približiti čitatelju utjehu, pouku, Božju ljubav, otajstvo Crkve i sakramenta et cetera…

„Kad započinjem (pisati), kažem svome Anđelu Čuvaru da pišem samo sa željom da to nečemu služi“ sv. Josemaria Escriva (Put 976)

Dobra duhovna knjiga jest snažno sredstvo evangelizacije. Ona otvara uvide u otajstva vjere, približuje čitatelju Krista i Crkvu, potiče ga na promjenu, obraćenje i molitvu. Čitanje duhovnih knjiga jest svojevrsna molitva. Kako nas poučava sv. Josemaria Escriva: „Ne napusti svoje duhovno štivo. Duhovno štivo je mnoge učinilo svetima. U štivu – pišeš mi – stvaram skladište goriva. Čini se kao nepomična hrpa, no odanle moje pamćenje često spontano izvlači gorivo koje puni životom moju molitvu i užiže moje djelo zahvale poslije pričesti. (Put 116, 117)

Vodstvo zajednice

Stjepan Arnuš

Vlc. Marinko Miličević

— Riječ iz molitvenog iskustva

Molitva je razgovor s Bogom. A razgovor je uvijek nešto intimno, osobno. Bog nam govori u molitvi. To što čujemo u svom srcu, važno je zabilježiti i kroz dan(e) se na to iznova vraćati. Kako kaže naš zaštitnik sv. Josemaria Escriva: „One riječi što su te dirnule u molitvi utisni u svoje sjećanje i izgovaraj ih polako mnogo puta tijekom dana.“ (Put, 103)

01 01

S Marijom za Isusa

02 02

Isuse, poljubi svoju Crkvu

03 03

Janje Nevino dođi u moju tamu i oslobodi me

This website uses cookies to improve your web experience.
Explore
Drag