Skip links

Maria Regina familae

Marija u tradiciji Crkve nosi naziv Kraljica obitelji. I gdje god je kraljica tu je i prijestolje. I gdje god je prijestolje tu je i vladavina. I gdje je vladavina tu je uvijek i hijerarhija. I gdje je hijerarhija tu je uvijek i ljubav. Ljubav je poslušnost i gdje nema hijerarhije nema niti poslušnosti. Ljubav rado sluša.

Ako je Marija kraljica obitelji, onda je sasvim izvjesno da ona kraljuje u obitelji, da želi dovesti Kraljevstvo svojeg Sina u naše obitelji. Ona želi uspostaviti hijerarhiju – poslušnost u ljubavi. Poslušnost Kralju.

 1. Kraljicom je prvenstveno postala rađanjem Nebeskoga kralja, rađanjem Sina Božjega. Ona koja rađa Kralja jest kraljica – tako ona svojim majčinstvom postaje kraljicom. I to jest jedna od njezinih službi – neprestano rađanje Krista u obiteljima, neprestano odgajanje onih koji su Krista primili u svoje srce. Marija je uvijek prisutna u obiteljima tako što neprestano rađa Krista i pomaže da se on oblikuje u srcu, razumu i volji ukućana. Po kraljici dolazi Kralj, a po Kralju Kraljevstvo. Tako Bogorodica prima krunu, a Kralj Tijelo, da ovlada svakim tijelom i privede svako tijelo k vječnoj slavi.

  Obitelj je povlašteno mjesto poziva. A kraljevstvo raste tako što se prihvaća kraljev poziv. Svi pozivi rađaju se u obiteljima, jer se u obiteljima rađaju oni koji će čuti glas Kralja kraljeva i krenuti ili putem bračnog staleža ili putem posvećenog života. I tu se očituje Marijina kraljevska vlast – ukazivati na ljepotu Kraljevstva nebeskog, dolaziti sa kraljevskim beneficijama i poticati ljude da zavole Krista i da se odazovu njegovu pozivu.

  Ona primi Riječ
  I njeno tijelo posta Šator
  Ona se pokloni onome kojeg rađa
  I Onaj kojeg rađa
  Jest veći od nje
  I veći od nje biva u njoj maloj
  I Gospodar postade sluga
  Da daruje život onima koji će ga obući kad ga skinu pred razapinjanje
  Odjećom šivanom mašinom kreposti
  Radovat će se oni koji su plakali jer On će skupiti suze odijelom svojega Tijela
  I upit će tom haljinom – svojim Tijelom
  Svu patnju koja je izišla  kroz suze
  Kraljica rađa Kralja
  Zakraljimo se pod križem s njom
  Jer primajući Majku
  Dovodimo u svoju kuću Kraljicu

 1. Marija je postala kraljicom jer je bila službenica neznatna. Katekizam nas uči da kraljevati znači prvenstveno služiti.

  Za kršćane »kraljevati znači služiti«, naročito siromasima i patnicima [u kojima Crkva] prepoznaje sliku svoga siromašnog i patničkog Utemeljitelja«. Svoje »kraljevsko dostojanstvo« Božji narod ostvaruje živeći sukladno tom pozivu da služi s Kristom. (KKC 786)

  Marija je kraljica jer je iznimna službenica Božja koja neprestano služi svim siromasima i patnicima svijeta. Njeno je Kraljevstvo isto kao i Kraljevstvo njezinoga Sina – Kraljevstvo služenja. Služenje uzvisuje.  Marija je od neznatne službenice postala kraljicom. Služenje je bit kršćanstva. Služenje nije, ljudska dobrota i nikako se ne smije ni na ljudsku dobrotu svesti. Služenje je znak bogatog autentičnog duhovnog života, znak da Krist prebiva u nama i gdje se mi u njemu, snagom njegovog Duha bezuvjetno darujemo drugima. Služenje je razbijanje sindroma otoka, izoliranosti, odcijepljenosti od drugih i od samoga sebe. Služenje je vatra Duha Svetoga. Služenje je nadnaravni život. Koliko u Crkvi ima aktivnosti koje se nazivaju službama – uzmimo na primjer službu čitača… Ta služba trebala bi izvirati iz nadnaravnog, iz osobne povezanosti s Duhom Svetim. Služba čitača je služenje siromasima i patnicima kojima se naviješta Riječ, a to nikako nije i ne smije biti samo ljudska aktivnost.

  I upravo je to jedna od glavnih zadaća Marije kao kraljice obitelji da nam služi – nama siromasima i patnicima da upoznamo spasonosnu ljubav Božju, da nam pokaže Riječ.

  Duh Sveti nađe Kuću zlatnu
  Da u njoj raste Riječ
  I ta Kuća zlatna
  Otvorila je svoja Djevičanska vrata
  I pokazala Kralja
  Koji je proglasio godinu milosti
  Ne riječima
  Nego riječima i djelima
  Obučen u običnog čovjeka
  Da se tko ne bi uplašio zbog svoje bijede
  I Kralj uzljubi bijedu svoga naroda
  I postavi Kuću zlatnu kao sigurni znak
  Da je On tu
  I tkogod pokuca na vrta te Kuće zlatne
  Otvorit će mu se i Kralj će ga primiti

  Marijina je uloga također naučiti članove obitelji da kraljuju, to jest služe jedni drugima.  Otac koji kraljuje služi. Majka koja kraljuje služi. Djeca koja kraljuju služe.

  I dođe Kralj s kraljicom
  I svakome pokloni ubrus
  I kaže: činite jedni drugima onako kako sam ja vama činio
  I otac opere noge ženi i djeci
  Iznese lavor s prljavom vodom
  Uzme gitaru otpjeva psalme
  Žena drži drugi glas
  A djeca udarahu dlanom o dlan
  I Kralj ostavi svakome po petsto talenata
  I niti jedan ne zakopaše
  Već ih sve umnožiše

 

 1. Marija je postala kraljicom kada je trijumfalno uznesena na nebo i slavno okrunjena pred cijelim nebeskim dvorom. Budući da je uznesena trijumfalno – znači da je uznesena u slavi, a slava pripada pobjedniku. A pobjednik je onaj koji je vodio mnoge bitke i dobio mnoge ratove i stoga joj je povjerena anđeoska vojska i vođenje mnogobrojnih ratova. I tu se vidi njezina uloga kraljice – da zapovijeda nebeskom vojskom. Marija nas kao kraljica nebeske vojske vodi kroz mnogobrojne duhovne bitke, protiv Zloga i njegove vojske zloduha. Ona kao pravi vojskovođa petom gazi glavu Neprijatelju govoreći nam: „Gledajte! Gazim mu glavu petom jer je oboren. Kralj ga je sa svojega prijestolja Križa oborio. I ne može podići više oborenu glavu i sad je ja satirem.“


  Marija kao kraljica obitelji izuzetno je važna za svaki duhovni boj koji mi katolici vodimo. Borimo se od jutra do mraka, pa i u snu. Napastvovani neprestano izmičemo pod njezinim vodstvom zamkama Zloga. Ona neprestano uzvikuje: borite se sa mnom za Kraljevstvo mojega Sina. Ne bojte se Zloga, ni ovoga svijeta, ni grijeha ni tame jer ja sam s vama.

  I vidjeh Kralja
  Janje Nevino kako na prijestolju sjedi
  I vidjeh one koji prezreše svoj život do smrti
  I vidjeh Janje kako im daje svoje Krvi piti
  Te im kaže;
  Idite do Kuće zlatne
  Tamo je oružarnica
  I tamo je malj koji satire
  Malj od pedeset zrnaca
  Svako zrno koje prstima prođete
  Gledajući moj život
  Jest poput taneta koje pogađa moje Srce
  I tada se na vas izlijeva Krv, Duh i voda

  I uzeh malj iz Kuće zlatne
  Pedeset zrnaca i udarih
  I obruč straha pukne
  I grom ne udari u moju kuću
  Stadoh na štipavca i ne ugrize me već ga zdrobih
  Bludnost ljiljanom svladah
  Oholost ljubicom
  Napast zrncima
  Konjanike zamahom malja s konja oborih
  Žito tim maljem sameljem
  Kraljica me Kralju poslije bitke
  Po lovorov vijenac odvede

This website uses cookies to improve your web experience.
Explore
Drag